Merlot, Cabernet Franc - La Dame - Chateau Jean Faux Bordeaux

Artikel 295 van 437
€ 20,95 (inclusief btw)
Voorraad 7 stuks
Overzicht

La Dame de Chateau Jean Faux

Een echt heerlijke Biologische Bordeaux met veel concentratie, soepel en complex met veel donker fruit, specerijen, als kruidnagel en een zacht pepertje, zijdezachte tannines  en een afdronk met een indrukwekkende lengte.

Vatrijping: "En Francais" ÉLevage Durée : 12 à 14 mois en barriques et 6 mois en cuves. 100 % barriques Saury de chêne français, 20 % en fûts neufs , 40 % en fûts d’un vin  et 40 % en fûts de 2 vins.

Past goed bij:  gerechten met Rood vlees, Lam, Varken, Wild, Oosterse gerechten, Vegetarisch met aardse tonen en oude kazen

  • Druivenras: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc
  • Wijnhuis: Chateau Jean Faux
  • Wijnregio: Bordeaux Supérieur Contrôlée
  • Inhoud: 0,75L
  • Alcohol: 14%
  • Schenkadvies: 17-19 graden - een uurtje van tevoren de fles openen
  • Productiewijze: Duurzaam met certificaat & biodynamische werktechnieken
  • Grote Hamersma
  • Well of Wine 

Pascal Collotte, ooit medeoprichter van het vermaarde wijnvatenbedrijf Saury, kocht in 2002  een verlopen domein in de omgeving van St. Emilion -- Sainte-Radegonde--. Hij ging voortvarend aan het werk, vanaf de eerste dag biologisch, en bracht wijngaard en kelder weer geheel op orde. In 2010 nam hij definitief afscheid van zijn vatenbedrijf om zich geheel toe te gaan leggen op de productie van wijn. Het domein telt ruim 12 hectaren wijngaard waarvan er 6 op een plateau zijn gelegen, de rest op de prachtige groene, glooiende hellingen. Bij het proeven van de wijnen van Château Jean Faux valt de grote (smaak)concentratie op. Dit wordt bereikt tijdens en na de gisting, door het druivensap onder uit de gistingskuip of tank over de bovendrijvende druivenmassa heen te pompen. Deze ‘remontage’ wordt tot drie maal daags uitgevoerd. Zo ontstaat een wijn met grote concentratie, maar ook met prachtig in de wijn opgenomen tannines. Ieder jaar wordt 40 tot 50% van de vaten vernieuwd. Vaten worden in het begin wekelijks bijgevuld omdat een nieuw vat maar liefst 6 liter wijn opzuigt (!) later neemt die dorst af minder frequent worden bijgetapt. Een tot de rand toe vol vat vraagt ook om minder (beschermende) SO2, en dat past geheel in de visie van deze vakman. Hoe minder zwavel hoe beter. Jean Faux is in vergelijking met veel andere Bordeaux Châteaux een ‘kleintje’ met een opbrengst van circa 60.000 flessen.

 

”…With a passion for plants (and lots of other things), Pascal takes great care of his vineyard. His first priority is to have a perfect expression of the terroir. Certified organic since 2011, the Château will be certified biodynamic in 2017. Consulted by Stephane Derenoncourt the wines are vinified and aged in the best conditions. The balance of the wines is the absolute priority for the winemaking team. The wines are very digest and age gracefully.”

This is a list of some Michelin star restaurants where Jean Faux is on the wine list, three very prestigious ones in Belgium, France and the USA

>Taillevent – ** Michelin in Paris, France
>Boulud – ** Michelin in New York, USA
>Hof van Cleve – *** Michelin Belgium / n°53 in the list ”World’s Best Restaurants” – sommelier: Mathieu Vanneste (below his comments on the wine)

Pascal Collotte, Château Jean Faux.

In de wereld van Biologische wijnen kom je allerlei typen tegen, van  wereldvreemde mensen à la Catweazel, die troebele haast ondrinkbare wijnen maken,  tot super scherpe, internationaal denkende vakmensen die schandalig mooie wijnen produceren. Tot de laatste categorie behoort Pascal Collotte, mede oprichter van het vermaarde wijnvaten bedrijf Saury met een jaarproductie van 40.000 eiken fusten. In 2002 kocht hij een verlopen domein in de omgeving van St. Emilion, in het gehucht Sainte Radegonde om precies te zijn. Hij ging voortvarend aan het werk, vanaf de eerste dag biologisch, en bracht wijngaard en kelder weer geheel op orde. Binnenkort wordt daar het certificaat biodynamie aan toegevoegd.  In 2010 nam hij afscheid van zijn vatenbedrijf om zich geheel toe te gaan leggen op de productie van wijn. “ ik had een penthouse aan boord Air France het werd tijd om weer op de grond te gaan wonen en werken” laat hij weten.

Door zijn internationale carriere als vatenmaker is er practisch geen  enkel top wijnbedrijf dat hij niet kent. Hij heeft een helder werkend en zakelijk vlot tikkend stel hersenen. Zijn voeten staan echter ferm op de grond, dit is een natuurliefhebber zonder ‘Bull Shit’

Pins Francs.

Het domein  was vroeger enorm en behoorde toe aan een generaal onder Louis XV. Het was een Hugenoot. Dat zou de verklaring kunnen zijn van de vele ‘ Pins Franc’ de parasol achtige pijnbomen waarvan het verhaal gaat dat het een teken was van de geloofsuiting van de eigenaar van het domein. Nu telt het bedrijf even 12 hectaren wijngaard waarvan er 6 op een plateau zijn gelegen, de rest op de prachtige groen, glooiende hellingen. Ongeveer 11 hectaren zijn beplant met de rode varieteiten merlot (80%) en cabernet franc (20%). De resterende 1 ½  hectare is beplant met witte druiven, 80% sauvignon blanc en 20% semillon. De eerste witte wijn zal in 2012 worden gemaakt.  De kerngezonde druivenstokken kijken vanaf een beschaafde hoogte neer op de vallei van de Dordogne.

Meeldauw.

Mijn werkbezoek aan dit superbe wijnbedrijfje bracht mij oog in oog met de risico’ s van chemieloze wijnbereiding. Door een simpele menselijke fout werd een biologisch verantwoorde bespuiting niet uitgevoerd. Het effect is om van te schrikken. Hierdoor kreeg druivenvijand meeldauw vrij spel met als gevolg dat Pascal inschat dat hij dit jaar 30 tot 50%  van zijn productie zal verliezen. Positief blijft hij wel want, zo legt hij uit, “ het scheelt mij veel werk met het wegknippen van overtollige bladeren aan de schaduwzijde van de wijnstok, en beslist ook met het verwijderen van de overdaad aan jonge druiventrossen (groene oogst) een nuchtere wijze van omgaan met zo’ n klap die moeder natuur uitdeelt.

Geen fan van techniek.

Pascal is een man die niet onder de indruk raakt van wijnkelders waar de ene machine de ander verdringt. Hij werkt in de wijngaarden met de hand, de oogst is ook handmatig, druiven worden bij aankomst in de kleine maar smetteloze kelder, eerst ontdaan van hun steeltje, dan gaan zij op een vibreerende transportband. Hier maken dames de dienst uit vertelt Pascal: “ mannen staan na een uurtje alleenmaar over voetbal, auto’ s en sex te praten, vrouwen houden de vaart erin en blijven precies”. Onrijp fruit, beschadigde druiven en andere onwenselijke zaken worden verwijderd. Dan komt de ‘Giraffe’ in werking, dit is een in de hoogte werkende transportband die de druiven uiterst zacht naar de gistingskuipen voert. Opvallend hier is dat de druiven niet worden gekneusd, maar als complete druif de kuip in gaan. Hij maakt gebruik van gistingskuipen van beton en tanks van roestvrijstaal. Er zijn pompen, maar van het best denkbare soort (peristaltische) die ook worden gebruikt tijdens open hart operaties, maar dan een maatje groter.

Extractie.

Bij het proeven van de wijnen van Château Jean Faux valt de grote (smaak)concentratie op. Dit wordt  bereikt  tijdens en na de gisting, door het druivensap onder uit de gistingskuip of tank over de bovendrijvende druivenmassa heen te pompen. Deze ‘ remontage’ wordt tot drie maal daags uitgevoerd. In sommige jaren worden de drijvende druivenschillen handmatig omlaag gedrukt in het sap, pigeage heet deze techniek. Omdat dit nimmer automatisch gebeurt, maar uiterst zacht en handmatig, ontstaat een wijn met grote concenratie, maar ook met prachtig in de wijn opgenomen tannines. Een mond vol wijn maar zonder de ‘ harde randjes’ . Hij gebruikt ook een nieuwe uitvoering van een eeuwen oude, vertikale druivenpers. Deze wordt zeer ‘ zacht’ afgesteld, “wij hebben hier geen haast” vertelt Pascal.

Hout.

Van deze voormalige vatenmaker op niveau mag een superieur houtgebruik worden verwacht, en dat is ook het geval. Zijn consulent wijnmaker, Stéphane Derononcourt (ook Canon la Gaffelière, Pavie Maquin, Prieuré-Lichine en vele anderen) dicteert het gebruik van vaten gemaakt door meerdere ‘tonneliers’ maar Pascal Collotte trekt zich hier niets van aan. 100% Saury in zijn kelder en werkelijk niet één lekkend vat te zien. In beide wijnen, La Dame de Jean Faux, en in de ‘grand vin’ Château Jean Faux is een duidelijke hout toon merkbaar, maar nimmer is het storend. Ieder jaar wordt 40 tot 50% vernieuwd. Hij gebruikt vaten waarvan de houtdikte 22 mm is en de ‘ toasting’ is medium tot medium plus. De houtsoort zelf is altijd met fijne, hechte nerf, een bewijs van bomen die langzaam groeien. Opvallend was dat ieder vat een eigen regisratienummer draagt dat exact weergeeft wanneer het vat werd gemaakt, van welk hout, uit welk woud, hoe lang gedroogd en door welke vatenbouwer in elkaar gezet.

Perceel vinificatie.

Pascal gelooft niet in perceel vinificatie, net als schrijver dezes vind hij dat het ertoe kan leiden dat de wijn wel perfect oogt, maar niet genoeg karakter heeft. Net als een mens wordt een wijn ook opgebouwd uit goede en minder goede eigenschappen. Wel houdt hij drie tot vier verschillende grote percelen wijngaard uit elkaar om vervolgens een ‘ pre assemblage’ te maken dat later wordt verfijnd. Meestal verdwijnen de wijnen van de jonge wijnstokken in de succesvolle Dame de Jean Faux, terwijl die van de oudere percelen de ‘Grand Vin’ maken. Vatrijping vindt plaats in de gekoelde vatenkelder waar het dag en nacht maximaal 16 graden Celsius is. Vaten worden in het begin wekelijks bijgevuld omdat een nieuw vat maar liefst 6 liter wijn opzuigt (!) later neemt die dorst af en kan er twee wekelijks worden bijgetapt. Een tot de rand toe vol vat vraagt ook om minder (beschermende) SO2, en dat past geheel in de gedachtengang van deze vakman. De minder zwavel de beter.

Opbrengst.

Jean Faux is in vergelijking met veel andere Bordeaux Châteaux een ‘ kleintje’ met circa 60.000 flessen. Dit valt in het niet naast bijvoorbeeld Château Margaux waar jaarlijks bijna een half miljoen flessen worden gemaakt. Château Jean Faux verdwijnt bijna geheel naar het buitenland, Japan, Zwitserland, Belgie en  Amerika slorpen 95% van de productie op. Nederland komt daar nu bij want wij kregen van wijnmaker Pascal Collotte de landelijke exclusiviteit gegund.

Château Jean Faux Blanc

Gist in nieuw eiken en rijpt in nieuwe vaten. 85% sauvignon blanc & 15% sémillon.

La Dame de Château Jean Faux.

Afkomstig van jonge wijnstokken, 80% merlot & 20% cabernet franc. Rijping in eiken vat (Saury uiteraard) waarvan 20% jaarlijks nieuw is.

Château Jean Faux                                            

Grand Vin van de oude wijnstokken, minimaal 25 jaar oud. Merlot 80% en cabernet franc 20%. Rijping in vaten van Saury waarvan jaarlijks 40% nieuw is.

Gratis bezorgd in Delft

 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

 

Instagram nieuwsberichten

 

Klik.. naar wijn/spijs en nieuws op onze Instagram pagina

 

© 2015 - 2024 MijnWijn.eu | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om "MijnWijn.eu" te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.