Falanghina - Falanghina del Beneventano, Villa Raiano
OverzichtFalanghina del Beneventano - 2020
De kleur van Falanghina del Beneventano is licht citroengeel. In de geur heeft de wijn een intens en complex boeket met evenwichtige aroma's van citrusvruchten, ananas en witte perzik. In de smaak is de wijn vol en tegelijkertijd verfrissend met een perfecte balans tussen zuurgraad, concentratie en hartigheid; een fijne wijn met een goed samengestelde en droge afdronk.
De Grote Hamersma - 9- Geproefd op 24 april 2020
Beneventano. Nabij Napels. Waar behalve de onderwereld ook boven de grond veel activiteiten gaande zijn. En dan vooral van het soort die het daglicht wel kunnen verdragen. De vulkaangrond, de koele wijngaarden en vooral de autochtone druiven leveren prachtig rood en wit op. Neem de falanghina. Maakt de laatste jaren furore. Werd van werkpaard een dressuurpaard die in handen van de juiste trainer tot zeer fascinerend wit komt. In dit geval heet de wijnmaker van dienst Fortunato. Tja, met zo'n naam kan het toch ook bijna niet misgaan? Houdt de amandeltjes kort maar laat vervolgens de teugels vieren richting bloesem, perzik, peertjes en mandarijnenzuur. Straks in galop richting de wijnwinkel. En er is nog. Over geluk gesproken.
Een heerlijke wijn bij: Vegetarische en mediterrane gerechten, spaghetti met courgette en munt, aardappelsoep, pasta met broccoli, gevulde artisjokken, geroosterde inktvissen of ravioli met sardientjes.
- Druivenras: Falanghina
- Wijnhuis: Villa Raiano
- Wijnregio: Campania IGT Beneventano
- Inhoud: 0,75L
- Schenktemperatuur: 10-12 graden
- Productiewijze: Bio in conversie
ij Villa Raiano wordt veel nadruk gelegd op de combinatie van druif en microklimaat. Het aanwezige microklimaat is ideaal. Door de beschutting van de bergen is het al vroeg in het voorjaar warm. Kom je wat hoger op de hellingen, dan ontstaat er een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur, ideaal voor de ontwikkeling van de druif.
Op de hoger gelegen wijngaarden zijn de witte druivenrassen geplant, zoals de Fiano di Avellino en de Greco di Tufo. In de lagere wijngaarden groeien de blauwe druiven zoals de Aglianico, de basis van de beroemde Taurasi-wijn.”
De moderne in 2009 gebouwde kelder ligt gedeeltelijk onder de grond. De druiven komen boven binnen en worden daar geperst. Dan gaan ze een etage lager voor de vergisting. Uiteindelijk komen ze in de bottelarij diep onder de grond. Zo hoeven we de wijn nooit machinaal over te pompen. En dat zorgt voor echt kwaliteitswinst.”
De wijnen zijn vanaf de oogst 2018 in conversie naar biologische wijnbouw