Grenache Syrah - Lirac Trinite, Chateau Manissy, Rhone Bio
Overzicht
Château de Manissy Lirac 2019
Badend in de zon en gekoeld door de Mistral wind, de wijngaarden van Chateau Manissy leveren wijnen met diepte en balans.
De wijn is donker robijn gekleurd met intense smaken van roodfruit gecombineerd met aroma's van garrigue, die geleidelijk samensmelten tot een kruidige afdronk met veel lengte.
De druiven worden met de hand geoogst en zijn afkomstig van zand- en kleigronden met aan het oppervlak 'galets roulés', de bekende "Rhone rolstenen". De wijngaarden zijn aangeplant op terrassen liggend op het zuiden.
Na de oogst worden de druiven ontsteelt, gekneusd en koud geweekt gedurende 12 tot 48 uur. Alcoholische gisting wordt gestart door inheemse gisten en gaat door bij gematigde temperaturen (24- 28°C) gedurende ongeveer 20 dagen.
De wijn rijpt in betonnen tanks en 20 tot 30 % van de wijn rijpt in 2 en 3 jaars oud Frans eiken vaten gedurende een periode van 6 maanden.
- Wijnregio: Cotes du Rhone
- Herkomst: Lirac AOP
- Druivenras: Grenache, Syrah
- Wijnhuis: Château de Manissy
- Alcohol 14,5%
- Schenktemperatuur16-18 graden
- Productiewijze: Demeter,biodynamisch
Dit deel van de Rhône vallei is het meest brede deel. Waar de rivier even noordelijk (Condrieu, Côte Rotie) relatief smal is met zeer steile hellingen, is er in het zuidelijkste deel juist het tegenovergestelde zichtbaar. De rivier vormt daar een delta, het is breed en vlak. De bodem is er bezaaid met grote rondgesleten kiezel, aangevoerd door de rivier, 'Galets' genaamd. Deze metersdikke laag kiezel zie je sterk terug in de omgeving van Tavel, maar beslist ook rond Avignon. De zon brandt er fel waardoor de stenen overdag warmte opslaan om die 's avonds weer af te staan. In de koelte van de avond is het curieus om de warmte uit de grond te voelen komen. Behalve kiezel is er ook zandhoudende grond en kalkhoudende klei. De 'witte gronden' (steenhoudende zandgronden met kalk) van Lauze bezitten een zeer hoog kalkgehalte en worden 'Terres Blanches'' genoemd.
Château de Manissy komt al in de geschiften voor in de 17e eeuw en was destijds eigendom van de familie Lafarge. Omdat er in die familie geen opvolger was om het domein voort te zetten werd het geschonken aan de kerk. Het waren die kerkbroeders die de wijngaarden aanplantten in Tavel en begin 20ste eeuw werd hun eerste oogst binnengehaald. Omdat het kerkgenootschap zelf inmiddels ook op hoge leeftijd was gekomen werd in 2003 het wijngaard management overgedragen aan Florian André, een jonge wijnmaker uit Tavel.
Florian, 7e generatie in de wijnfamilie, begon direct met de 'conversie' naar biologische teelt.
Hij volgde universitaire opleidingen in zowel Orange als in Beaune. In de Bourgogne liep hij stage bij het befaamde Domaine Armand Rousseau in Gevrey-Chambertin. Daarnaast volgde hij stage opleidingen in Bordeaux. Daar werkte hij bij de beroemde Lurton familie in Margaux, eigenaren van de Grand Cru kastelen Brane Cantenac, Durfort Vivens en Ferrière. Al deze topkastelen werken duurzaam en in veel gevallen inmiddels ook biodynamisch. Anno 2021 zijn alle wijngaarden van Château de Manissy overgezet op biodynamische cultuur en zijn ook biologisch-dynamisch gecertificeerd (Demeter).