Mauzac - Bulles Blanc Brut Bio - Natuurwijn, Ancestrale, Domaine Duffau, Gaillac
OverzichtBulles Blanc Brut Bio - Natuurwijn, Petnat
De druiven gebruikt voor deze Bulles Blanc worden met de hand geoogst en komen van wijnstokken van meer dan 30 jaar oud die gericht zijn op het zuiden.
In het glas strogeel gekleurd met een mooi, lichte mousse. Rijk van smaak met frisse groene appel gevolgd door wat geler fruit als abrikoos en perzik, fijne mineraliteit en wat amandel, mooi in balans met de fijne mousse.
De druiven voor deze bijzondere mousserende wijn worden met de hand geplukt, na selectie, geperst en vervolgens vindt fermentatie plaats in roestvrijstalen tanks, na een paar dagen wordt de vergisting gestopt middels een flinke daling in temperatuur.
De wijn wordt gebotteld waarna het proces van vergisting in de fles zich weer opstart waarbij geen extra likeur/tirage nodig is dankzij de restsuiker van de basis wijn, wat ook het lage alcoholgehalte van deze wijn verklaart.
Deze wijn heeft geen toegevoegde sulfieten.
- Druivenrassen: Mauzac
- Wijnregio: Gaillac - ZW-Frankrijk
- Inhoud: 0,75L
- Schenktemperatuur: 12-14 graden - dwz niet te koel.
- Alcohol: 10%
- Totaal Sulfiet: niet meetbaar < 10mg
- Productiewijze: Biologisch zonder toegevoegd sulfiet.
Over de familie Duffau.
Als waterbouwkundig ingenieur bereisde hij de wereld. Woonde onder meer in Brazilië en later in Kenia. Gedurende zo’n 20 jaar nam hij zijn familie (echtgenote Anne en drie kinderen, Audrey, Simon en Yohan) mee op sleeptouw.
Aangestoken door zijn contact met wijnbouwers (over water) in de Herault in Frankrijk, maar ook door wijnmakers in Argentinië en Zuid-Afrika besloot Bruno neer te strijken in Gaillac, een klein plaatsje noordoostelijk van de stad Toulouse.
Na de nodige obstakels te hebben overwonnen werd zijn droom in 2007 bewaarheid met de oprichting van Domaine Duffau, de eerste oogst volgde twee jaar later. In het begin was er helemaal niets op wat wijngaarden na. Maar deze gedreven, zéér georganiseerde, technisch goed onderlegde man maakte korte metten met een braakliggend heuveltje, in no time was er een weg aangelegd en bouwde men onder zijn leiding een woonhuis, met daar tegenover de wijn ‘outlet store’, een opslag voor droge goederen met daaronder de wijn maak ruimte. In eerste termijn waren er zes betonnen kuipen die hij cadeau kreeg van de buurman. Maar nu zijn er negen kleine roestvrij stalen vaten en twee opslag kuipen van epoxy. Om rode wijn te maken kocht hij drie nieuwe betonnen vaten aan.
Een deel van de 15 ha. wijngaarden van het in totaal 21 ha tellende domein zijn eigendom, maar er zijn ook percelen die worden gehuurd, een bekend systeem in veel wijngebieden. Zelf omschrijft Bruno het in één zin “een schitterend terroir in het groene Gaillac, blije wijnboer én boerin plus kwalitatief hoog ontwikkelde lokale buren zijn mijn ingrediënten om goede wijnen te maken buiten de betreden wijnpaden”. Dat doet hij nu ook onder meer met een druif die zelden wordt gezien. Het betreft de ‘loin de l’oeil’. Deze witte druif heeft iets bijzonders, de trossen groeien relatief ver van de moederstok. In samenwerking met een lokale universiteit werd een techniek ontwikkeld waarbij de uitloper van de wijnstok, waar de trossen aan groeien zo’n 15 dagen voor de oogst wordt doorgeknipt. De rijping gaat echter verder en blijft het frisse in de druif bewaard.