Sylvaner - Baumann-Zirgel Sylvaner Vieille Vignes
Baumann-Zirgel Sylvaner Vieille Vignes
Nieuw, meer info volgt
De wijnmaker:
Het is een wijn om in zijn jeugd te drinken, een dorstlessende wijn, met prachtige frisheid.
Productie: biologisch. Fermentatie met natuurlijke gisten en rijping in roestvrijstalen vaten. 25 jaar oude wijnstokken.
Proef: appel-, citroen-, minerale en kruidachtige tonen in de neus. De mond is gebouwd op een frisse en goed uitgebalanceerde zuurgraad. Verteerbaar en droog.
Combinaties van eten en wijn:
Dit is een voortreffelijke wijn met slakken uit de Elzas. Het past ook uitstekend bij hors d'oeuvres, vleeswaren, vis en schaaldieren, of zelfs bij zuurkool of raclette.
- Druivenras: Sylvaner
- Wijnhuis:
- Land: Frankrijk
- Regio: Elzas
- Inhoud: 0,75L
- Alcohol: 12%
- Productiewijze: Duurzaam met Euro-certificaat
- Schenktemperatuur: 8-10 graden
1953
Xavier BAUMANN en zijn vrouw Gabrielle EDEL creëren een nieuw, multifunctioneel wijnbedrijf
Het begin van een nieuw verhaal
1975
Hun dochter Nicole en haar man Jean Jacques ZIRGEL namen de duurzame wijnbouwoperatie (gras/ploegen) over en verhoogden de verkoop van flessen.
3e generatie
2001
Benjamin en Valérie, zijn vrouw, sloten zich aan bij de familieboerderij om er nieuw leven in te blazen.
1e biologische oogst
2016
De oogst van 2016 is ons eerste jaar in de biologische teelt. We zijn erg trots dat we dit proces tot een goed einde hebben gebracht.
Demeter- en Vegan-certificering
2020
Sinds 2019 implementeert Benjamin zijn biologische aanpak door te kiezen voor biodynamiek, die in 2020 gecertificeerd is door Ecocert.
De familie Zirgel verbouwt wijnstokken op 11ha in 4 grands crus en 5 verschillende locaties. Ze vinifieert, rijpt en bottelt haar eigen oogstwijnen volgens biodynamische technieken.
Biodynamische technieken:
Uitmuntendheid kan alleen worden bereikt met respect voor de aarde, haar terroir, haar wijnstokken, haar wijn en de gezondheid van ons allemaal.
Het is absoluut noodzakelijk om het ecosysteem en de biodiversiteit te beschermen en het evenwicht te herstellen
In de wijngaard:
– Geen onkruidverdelgers, geen synthetische producten, geen kunstmest maar wel organische compost, mest, groenbemesters… en precies wat nodig is
– Geen synthetische pesticiden of fungiciden, maar preventieve behandelingen.
– Geen insecticide: dit is het tweede jaar dat alle wijnbouwers in de sector Mittelwihr, Bennwihr, Riquewihr en Beblenheim feromoonrekken gebruiken om insecticiden te vermijden.
– Uitgebreider grondwerk, graven, om de rij ploegen, zelfs het gedeelte onder de rij wordt bewerkt met schijven en tussenstokken, hetzij met een tractor, hetzij met een paard voor niet-toegankelijke percelen.
– Het behoud van onkruid of “onkruid”, om de andere rij, zal de kracht van de wijnstok reguleren met als doel de opbrengsten opnieuw in evenwicht te brengen, die al naar beneden zijn gericht door kort snoeien, ernstig ontknopen en onderhoud van een groot percentage oude wijnstokken.
– Toepassing van biodynamische preparaten om de gezondheid van de wijnstok (bladeren en wortelstelsel) en het organische leven van de bodem te versterken.
In de wijnkelders:
– Een handmatige oogst om het beste van onze druiven te selecteren en ze in hun geheel samen te brengen om onze wijnen op een natuurlijkere manier te vinificeren en dit met slechts een minimum aan zwavel (een natuurlijk conserveermiddel dat al in wijn aanwezig is).
– Langzaam persen van hele druiven in een pneumatische pers en vervolgens bezinken door de zwaartekracht.
– Geen enzymatie, geen externe gisten maar inheemse gisten van de druif, daarna natuurlijke vinificatie met rijping op fijne droesem
– In de biodynamiek wordt geen andere input in de wijnen getolereerd dan een minimaal sulfietgehalte, zelfs lager dan in de biologische specificaties (analyses vereist).
De toepassing van deze preparaten en bepaalde werkzaamheden in de wijngaard en de kelder worden uitgevoerd met inachtneming van bepaalde cycli (kalender) die het leven van het land accentueren.